Ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών

Η μόνιμη βαρηκοΐα στα παιδιά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας που αφορά ένα ποσοστό 2-4% νεογνά. Εάν αυτό μεταφερθεί στα ελληνικά δεδομένα στις 100.000 γεννήσεις ετησίως αναλογούν 200-400  γεννήσεις βαρήκοων παιδιών. Συνεπώς  η νεογνική βαρηκοΐα δεν είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο και οι επιπτώσεις στην ψυχο-διανοητική ανάπτυξη των παιδιών είναι αρκετά σοβαρές.

Η ανίχνευση της νεογνικής βαρηκοΐας από τις πρώτες κιόλας ημέρες είναι σήμερα εφικτή. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο ωρλ ιατρείο μας αρχίζει να εφαρμόζεται μία  μέθοδος ελέγχου ακοής  νεογνών οι "ΩΤΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ  ΕΚΠΟΜΠΕΣ" και τα ΠΡΟΚΛΗΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ  σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα πρωτόκολλα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την παιδική βαρηκοΐα.

Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται εδώ και μερικά χρόνια σε όλα τα μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ και της Δυτ. Ευρώπης και έχει ενταχθεί ήδη στο υποχρεωτικό μαζικό πρόγραμμα ελέγχου βαρηκοΐας νεογνών. Η επέκταση αυτού του προγράμματος έχει γίνει ήδη στα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια απλή, ακίνδυνη, σύντομη και χαμηλού κόστους εξέταση, που γίνεται από τις πρώτες 2-3 ημέρες της γέννησης, οπότε τα νεογνά κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και δεν καταλαβαίνουν ότι εξετάζονται. Κατά την εκτέλεση μεταδίδονται στο νεογνό συνεχείς ρυθμικοί ήχοι πολύ χαμηλής έντασης, που δεν ξυπνούν το νεογνό και η καταγραφή της ηχητικής απάντησης του αυτιού, γίνεται μέσω ειδικής συσκευής.  Η εξέταση είναι ενδεικτική φυσιολογικής ακοής σε ποσοστό μεγαλύτερο του 98%. Η διενέργεια και η καταγραφή της εξέτασης γίνεται από τον εξειδικευμένο και έμπειρο Παιδοωτορινολαρυγγολόγο Κύριο Αθανάσιο Κορομηλά, η καταγραφή και το αποτέλεσμα της δίνεται στους γονείς και αναγράφεται στο βιβλιάριο υγείας του νεογνού.

Σε περίπτωση που επιθυμείται να  γίνει η εξέταση στο δικό σας νεογνό παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας και η εξέταση θα πραγματοποιηθεί.

Στόχος μας είναι  αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί και στην Καλαμάτα όπως ακριβώς γίνεται και στα περισσότερα διεθνή μαιευτικά κέντρα, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων  ακοής, αλλά και δίνοντας υψηλού επιπέδου παροχές υγείας στο νομό μας.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

Ερωτήσεις που υποβάλλονται συχνά από τους γονείς και οι απαντήσεις που δίνονται για να γίνει καλύτερα κατανοητή η εξέταση

1. Γιατί το παιδί μου χρειάζεται να κάνει εξέταση για την ακοή του;

Μερικά βρέφη, περίπου ένα κάθε πεντακόσια, γεννιούνται με απώλεια ακοής που είναι
δύσκολο να εντοπίσεις. Είναι σημαντικό να διαγνωστεί η ανωμαλία αυτή έγκαιρα ώστε 
τα παιδιά με απώλεια ακοής να βοηθηθούν στην ανάπτυξή τους. Η ανιχνευτική διαδικασία
θα εντοπίσει αυτά τα βρέφη ώστε, το συντομότερο δυνατό, να τους παρασχεθεί βοήθεια, 
καθώς και καθοδήγηση στους γονείς. Χωρίς την ανιχνευτική διαδικασία πολλές φορές περνούν χρόνια πριν γίνει αντιληπτό το πρόβλημα.

2. Τι είδους προβλήματα προκαλούνται;

Τα παιδιά με βαρηκοΐα αποδεδειγμένα έχουν περιορισμένη ικανότητα επικοινωνίας και μάθησης με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ακαδημαϊκή τους επίδοση, η ψυχική τους υγεία και η κοινωνική τους θέση. Αν η διάγνωση, παρέμβαση και στήριξη γίνουν τους πρώτους μήνες ζωής, η δυσάρεστη προοπτική αυτών των παιδιών μπορεί να αναχαιτιστεί.

3. Δεν υπάρχει κανένα περιστατικό βαρηκοΐας στην οικογένεια. Χρειάζεται παρόλα αυτά να εξεταστεί το παιδί μου;

Ναι. Όλα τα βρέφη πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση ακοής. Μόνο δύο βρέφη στα χίλια γεννιούνται με απώλεια ακοής και συνήθως δεν υπάρχει ιστορικό γενετικής βαρηκοΐας στην οικογένεια.

4. Πότε πρέπει να γίνει αυτή η εξέταση ανίχνευσης της απώλειας ακοής;

Η ανιχνευτική εξέταση πρέπει να γίνει τις πρώτες ημέρες ζωής του βρέφους. 

5. Πού γίνεται αυτή η εξέταση;

Ιατρείο ΩΡΛ του ιατρού Κυρίου Κορομηλά Αθανασίου (Σιδηροδρομικού Σταθμού 2). Τηλ: 27210 88124 Κιν: 6978412449

6. Υπάρχει κίνδυνος η εξέταση να προκαλέσει βλάβη στο βρέφος μου;

Όχι, κανένας κίνδυνος. Είναι μια γρήγορη διαδικασία που συνήθως γίνεται ενόσω το μωρό κοιμάται.

7. Πρέπει να κάνω κάποια προετοιμασία πριν την εξέταση;

Ναι. Είναι καλύτερα το βρέφος να είναι καθαρό και να έχει φάει πριν την εξέταση για να είναι ήσυχο.

8. Πώς γίνεται η εξέταση; 

Όταν το βρέφος είναι κοιμισμένο, ο ανιχνευτής τοποθετεί μια μικρή ελαστική θηλή (σαν αυτό που καθαρίζουμε τα αφτιά των παιδιών) στο έξω μέρος του αφτιού του παιδιού. Η θηλή περιέχει μεγάφωνο που στέλνει χαμηλής έντασης ήχους στο αφτί του παιδιού. Το αφτί ανταποκρίνεται προκαλώντας το ίδιο ένα μικρό ήχο, γνωστό ως κοχλιακή εκπομπή. Αυτή η εκπομπή μετριέται με μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία αξιολογεί κατά πόσον το βρέφος πέρασε με επιτυχία ή χρειάζεται να επαναλάβει τη δοκιμασία. Αυτή είναι η εξέταση των Αυτομάτων Ωτακουστικών Εκπομπών (ΑΩΕ).

9. Δίνονται αναισθητικά ή καταπραϋντικά για την εξέταση αυτή;

Όχι

10. Μπορώ να μείνω με το βρέφος μου κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Ναι

11. Πόση ώρα διαρκεί η εξέταση;

Λίγα λεπτά μόνο.

12. Τι αποτέλεσμα βγαίνει με την εξέταση αυτή;

Εάν η ηλεκτρονική συσκευή δείξει απόκριση από τα αφτιά του βρέφους αυτό σημαίνει ότι το βρέφος πέρασε με επιτυχία την εξέταση. Tότε είναι πολύ πιθανόν ότι η ακοή του είναι φυσιολογική. Παρόλα αυτά εάν στο μέλλον έχετε αμφιβολίες για την ακοή του παιδιού μην παραλείψετε να το αναφέρεται στον γιατρό σας. Εάν η ηλεκτρονική συσκευή ΔΕΝ δείξει απόκριση σ΄ένα ή και στα δύο αφτιά τότε το παιδί σας θα χρειαστεί περισσότερες εξετάσεις. Η πρώτη εξέταση ακοής (η εξέταση των Αυτομάτων Ωτακουστικών Εκπομπών) θα επαναληφθεί ακόμη μία φορά και ίσως μετά να χρειαστεί και ένας άλλος τύπος εξέτασης, η εξέταση των  Προκλητών Ακουστικών Δυναμικών του Εγκεφαλικού Στελέχους (ABR).

13. Πότε θα πάρω τα αποτελέσματα;

Θα σας ανακοινωθούν αμέσως μόλις γίνει η εξέταση και θα σας δώσουμε γραπτή απάντηση. Δίνονται εξηγήσεις για το αποτέλεσμα και πληροφορίες για τη φυσιολογική ανάπτυξη της ομιλίας.

14. Γιατί το βρέφος μου μπορεί να χρειαστεί δεύτερη εξέταση ακοής;

Πολλά βρέφη με φυσιολογική ακοή χρειάζεται να υποβληθούν και σε δεύτερη εξέταση ακοής. Υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί δυσκολία στην πρώτη εξέταση, διότι:

  • το βρέφος είναι ανήσυχο
  • υπάρχει υγρό στο αφτί του βρέφους ή είναι κλειστός ο πόρος
  • υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον όπου γίνεται η εξέταση

15. Πότε μπορεί να γίνει τη δεύτερη εξέταση ΑΩΕ;

Σε πολύ σύντομο χρόνο μετά την πρώτη εξέταση. Συνήθως σε μια εβδομάδα.